top of page
Rotary-Uluslararası Rotary.png

Rotary dünyada iyi niyet ve barışın korunmasına inanan ve bu alanda hizmet veren iş ve meslek sahibi Rotaryenlerin dünya ölçüsünde birleştiği bir kuruluştur. İnsanlığa hizmet veren tüm mesleklerde, yüksek ahlak standartlarının teşvik edilmesi hedefidir.

 

Rotary’nin amacı, bütün onurlu girişimlerin temeli sayılan hizmet etme idealini teşvik etmek, geliştirmek ve özellikle;

 

  • Tanışıklığın geliştirilmesinin bir hizmet fırsatı sayılmasını,

  • İş ve meslekte erdemli olmanın bir değer olarak tanınması ve her Rotary üyesinin kendi meslek ve işini, topluma bir hizmet fırsatı sayarak yüceltmesini,

  • Her Rotaryenin hizmet idealini kişisel işine olduğu kadar toplum hayatına da uygulamasını,

  • Hizmet idealinde birleşmiş olan çeşitli iş ve meslek sahibi insanlar arasında dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak suretiyle, uluslararası karşılıklı anlayışı, iyi niyeti ve barış idealini geliştirmektir.

 

Rotary hizmet idealinin gerek bireysel gerekse toplu olarak pratikte uygulanmasını teşvik etme amacıyla bir araya gelen iş ve meslek sahibi insanların oluşturduğu dünya çapında bir dostluk örgütüdür.

 

Rotary, hizmet idealini esas alarak, dünyanın her yerindeki uluslar arasında anlayış, iyi niyet ve barışçı ilişkilerin geliştirilmesi, teşvik edilmesi ve özendirilmesi için gayret sarf eder.

 

Her Rotary Kulübü, toplumsal yaşamın yaygın olarak temsilini sağlamak ve Rotary’nin amacına hizmet etmek için, her meslekten seçer.

 

Kalıcı dostlukların ilk adımı olarak, tanışıklığın geliştirilebilmesi amacıyla, olağan kulüp toplantılarına belli asgari sayıda katılma, üyeliğin devamı için şart koşulmuştur.

 

Rotary Kulüpleri, Rotaryenlere kendi özel ya da iş ve mesleki yaşamlarında yüksek ahlaki standart örnekleri verme fırsatı sağlar.

 

Her Rotaryenin dinsel ve siyasi görüşü, yalnızca kendisini ilgilendirir.

 

Rotary’nin Tarihi


Dünyanın ilk hizmet kulübü olan ve ABD’nin Illinois eyaletinde bulunan Chicago Rotary Kulübü, 23 Şubat 1905 yılında Paul P. Harris tarafından kuruldu. Harris’in isteği, gençliğini geçirdiği küçük kasabalarda bulduğu dostane ruhu, mesleki bir kulüpte tekrar yakalamaktı. “Rotary” adı, ilk başlarda toplantıların, üyelerin ofisleri arasında dönüşümlü olarak gerçekleştirilmesi adetinden yola çıkarak oluşturuldu.

 

Rotary’nin popülaritesi, kuruluşunu takip eden ilk on yıl içinde tüm Amerika Birleşik Devletleri’ne yayıldı. San Francisco’dan New York’a kadar kulüpler kuruldu. 1921 yılına gelindiğinde, Rotary kulüpleri altı kıtaya yayılmıştı. Kuruluş, bir yıl sonra Uluslararası Rotary adını aldı.

 

Rotary büyüdükçe, misyonu, kulüp üyelerinin mesleki ve sosyal çıkarlarına hizmet etmekten öteye geçti. Rotaryenler, ihtiyacı olan topluluklara hizmet verilmesine yardım etmek amacıyla kaynaklarını birleştirmeye ve yetenekleri ile bu alanlara katkıda bulunmaya başladılar. Kuruluşun bu ideale bağlılığı, en iyi şekilde kuruluşun “Kendinden Önce Hizmet” temel prensibinde ifade edilmektedir. Rotary daha sonra, Dörtlü Deney adı verilen ve yüzlerce dile çevrilmiş olan bir Etik Bildirgesini de kabul etti.

 

Rotaryenler, İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında, uluslararası anlayışı geliştirme hususunda giderek daha fazla katılımcı olmaya başladılar. 1942 yılında Londra’da gerçekleştirilen bir Rotary konferansında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) kurulmasına yönelik ilk tohumlar atıldı. Çok sayıda Rotaryen, Birleşmiş Milletler’in danışmanları olarak hizmet verdiler.

 

1917 yılında Rotaryenler tarafından “tüm dünyada hizmet yapmak” amacıyla kurulan bir bağış fonu, 1928’de Rotary Vakfı olarak tanınan ve kar amacı gütmeyen bir şirkete dönüştü. 1947 yılında Paul Harris’in ölümü üzerine, Rotaryenlerin Harris onuruna yaptığı ve toplamı 2 milyon doları bulan bir bağış yağmuru ile, Vakfın ilk programı olan ve günümüzde Elçilik (Ambassadorial) Bursu adı verilen lisansüstü eğitim bursları başlatıldı. Bugün, Rotary Vakfı’na yapılan bağışlar, yıllık olarak 80 milyon doları geçmektedir. Bu bağışlar, Rotaryenlerin, tüm dünyada umut dağıtmasını ve uluslararası anlayışı geliştirmesini sağlayan, çok geniş çaplı hizmet çalışmalarını ve eğitim programlarını desteklemektedir.

 

Rotary, 1985’te, tüm dünya çocuklarını çocuk felcine karşı aşılamayı hedefleyen tarihi bir karar aldı. Çocuk Felcini Yoketme Programı (Polio Plus Programı) aracılığı ile sivil toplum örgütleri ve ulusal hükümetlerle iş birliği içinde çalışan Rotary, özel sektörde, çocuk felcinin dünya üzerinden silinmesine yönelik global kampanyaya en büyük katkıyı sağlayan kuruluştur. Rotaryenler, yüzbinlerce Polio Plus Programı gönüllüsünü harekete geçirmiş ve dünya genelinde bir milyardan fazla çocuğu aşılamıştır. Resmi olarak çocuk felcinden arınmış bir dünya için hedef tarih olan 2005 yılında, Rotary, bu amaç için yarım milyar dolardan fazla katkı sağlamış olacaktır.

 

Rotary, 21. yüzyıla yaklaşırken, toplumun değişmekte olan ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmalar yapmış; bu kapsamda, hizmet çabalarını çevre sorunları, okuma-yazma bilgisizliği, açlık ve korunmaya muhtaç çocuklar gibi acil hususları ele alacak şekilde genişletmiştir. Kuruluş, (dünya çapında) kadınları ilk defa 1989’da üye olarak almaya başlamıştır. Günümüzde, çeşitli mesleklerden 90,000 kadın üye bulunmaktadır. Berlin Duvarı’nın yıkılması ile Sovyetler Birliği’nin dağılmasını takiben, Orta ve Doğu Avrupa’da Rotary kulüpleri kurulmuş veya mevcut kulüpler geliştirilmiştir. Günümüzde, 160’dan fazla ülkedeki yaklaşık 30.000 Rotary kulübünde, 1,2 milyon Rotaryen bulunmaktadır.

 

Rotary’nin Kilometre Taşları


1905 - Chicago, Illinois, ABD’de ilk Rotary kulübü organize oldu.
1908 - İkinci kulüp San Francisco, California, ABD’de kuruldu.
1910 - İlk Rotary Konvansiyonu Chicago’da yapıldı.
1912 - Manitoba, Kanada’daki Winnipeg Rotary Kulübü ABD dışında resmi charter alan ilk kulüp oldu. (Kulüp 1910’da kurulmuştu.)
1917 - Rotary Vakfı’nın öncüsü olan bağış fonu kuruldu.
1932 - Chicago’lu Rotaryen Herbert J.Taylor, Dörtlü Öz Denetimi formüle etti.
1945 - 49 Rotaryen, San Francisco’da Birleşmiş Milletler Charter’ına yardım etti.
1947 - Rotary kurucusu Paul Harris öldü; ilk 18 Rotary Vakfı bursu verildi.
1962 - Melbourne, Florida, ABD’de ilk Interact Kulübü kuruldu.
1965 - Rotary Vakfı, Eşlendirilmiş Bağış ve Grup İnceleme Değişim programlarına başladı.
1978 - Uluslararası Rotary’nin en büyük konvansiyonu, 39834 katılımla Tokyo’da gerçekleşti.
1985 - Rotary, tüm dünya çocuklarını polio’ya karşı aşılamak üzere PolioPlus programını ilan etti.
1989 - Yasama Kurulu, Rotary üyeliğini dünya çapında kadınlara açtı; Budapeşte, Macaristan ve Varşova, Polonya Rotary Kulüpleri, yaklaşık 50 yılda ilk defa charter aldılar.
1990 - Moskova Rotary Kulübü, Sovyetler Birliğinde ilk charter alan kulüp oldu.
1990-91 - Dünya Gezegenini Koruyunuz programı, 2000’e yakın Rotary destekli çevre projesine ilham verdi.
1994 - Batı Yarımküre, polio’dan arındırılmış ilan edildi.
1999 - Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümünde Uluslararası Çalışmalar için Rotary Merkezleri kuruldu.
2000 - Batı Pasifik polio’dan arındırılmış ilan edildi.
2001 - 30000’inci Rotary kulübü charter aldı.
2002 - Avrupa polio’dan arındırılmış ilan edildi; ilk 70 Rotary Barış Bursiyeri çalışmaya başladı.

ROTARY İLE HAYAL EDELİM

bottom of page